Житие Герасима Иорданского и в чем помогает святой, тексты молитв

Духовное становление святых угодников складывалось по-разному. Одни из них сразу пришли к Богу, воспитываясь благочестивыми родителями. Другие – вступили на путь христианства к середине жизненного пути, учась на собственных ошибках. Есть и те, кто на время поддался дьявольскому искушению, но все равно вернулся к выполнению миссии, возложенной на него Господом. Именно это произошло со святым Герасимом Иорданским, жизнь которого полна удивительных историй.

Житие преподобного Герасима Иорданского

Родиной великого постника Герасима была Ликия, расположенная на территории Малой Азии. При рождении родители будущего святого назвали его Григорием. Любовь к Творцу пришла к подвижнику в раннем детстве. Мечтая о служении Господу, Григорий старался вести добродетельную жизнь.

Несмотря на то, что семья Григория была довольно зажиточной, юноша, достигнув совершеннолетия, решил покинуть родителей, удалившись в монастырь. Местом служения Григорий выбрал Фивадийскую пустыню, находящуюся в Египте. Здесь он принял монашеский сан под именем Герасим.

Через некоторое время, посвященное молитвам, Герасим возвратился на родину. Но в родных краях преподобный оставался недолго. Он решил совершить паломничество по святым местам. Обойдя всю Палестину, святой избрал местом своего служения Иорданскую пустынь. Какое-то время подвижник вел отшельническую жизнь. Позже он принял решение основать лавру.

Но еще до устройства обители преподобный подвергся искушению ересью. Произошло это после четвертого Вселенского Собора, на котором были осуждены архимандрит Евтихий и Александрийский патриарх Диоскор. Причина их осуждения крылась в отрицании ими человеческой сущности Христа и признании лишь Божественного начала Спасителя. Некоторые духовные лица поддержали их точку зрения, сбивая с толку многих подвижников. К зараженным ересью примкнул и Герасим Иорданский. Но вскоре, благодаря преподобному Евфимию Великому, подвижник раскаялся и вновь обратился к благочестию.

герасим иорданский

Обитель, основанная святым подвижником, состояла из 70 иноков, от которых он требовал строгого исполнения устава. Правила, установленные преподобным, были довольно суровыми. От братии требовалось:

  • находиться в уединении все будние дни;
  • заниматься рукоделием;
  • отдавать молитвам все свободное время;
  • отказаться от приготовления пищи на огне;
  • питаться сухим хлебом, корнями растений, пить воду;
  • носить старую, ветхую одежду;
  • спать на грубой рогоже;
  • проходить обряд причащения каждые выходные.

Лишь после воскресной службы и причащения разрешалось вкушать вареную пищу и пить немного вина.

Затем настоятель выслушивал отчет монахов о проделанной работе за неделю. Со второй половины воскресенья братия вновь уединялась в кельях, занимаясь плетением корзин.

Все эти правила касались не только иноков, но и самого преподобного, показывавшего братии своей жизнью пример иноческого подвига. Во время Великого поста святой совсем отказывался от пищи.

герасим иорданский

Но, несмотря на столь суровый устав, количество братии регулярно увеличивалось. Среди иноков был будущий святой Кириак, ставший любимым учеником Герасима. Кириак присоединился к монастырской братии совсем юношей. Но юный возраст не помешал иноку исполнять монастырский устав. Целыми днями он трудился, а ночи проводил, молясь Господу, засыпая лишь ненадолго. Видя такое смирение, преподобный Герасим очень полюбил юношу.

Всемирную известность преподобному принесла история со львом. Однажды идущему по пустыню Герасиму попался раненый лев. Святой вылечил хищника, удалив из лапы занозу. После этого лев повсюду ходил за постником. Старец даже поручил ему работу, приказав охранять осла, возившего воду для братии.

Но однажды осел пропал. Герасим, решив, что он стал пищей для льва, велел монахам возить воду на хищнике. Как-то, проходивший мимо воин увидел это и дал монахам деньги на покупку нового осла.

Позже нашлась и пропажа. Среди животных проходившего мимо каравана был осел. Увидев его, лев схватил осла и притащил его в обитель. Так насельники узнали, что вины льва в пропаже животного не было.

герасим иорданский картина

Лев прожил в обители до самой смерти преподобного. После того, как душа старца покинула бренное тело, лев прекратил есть, постоянно ища Герасима. Тогда иноки привели его на могилу настоятеля. Скорбь зверя была так велика, что его сердце не выдержало, и он умер на гробнице святого.

Почитание в православии

Празднования, посвященные святому Герасиму, проходят 17 марта по новому стилю (4 марта – по юлианскому календарю). Этот день стал днем окончания земной жизни старца.

Православные люди имеют возможность почтить память преподобного, посетив греческий мужской монастырь, возведенный самим Герасимом Иорданским. Эта обитель существует по настоящее время и расположена на юго-востоке Иерихона, недалеко от Мертвого моря.

Поклониться мощам святого можно, посетив Ярославский Успенский храм Николо-Сольбинского женского монастыря, где хранится частица мощей. Преподобному написано множество икон, часть из которых представляет описания сцен из жизни праведника.

герасим иорданский картина

В чем помогает святой Герасим Иорданский

Священнослужители Иорданского монастыря рассказывают множество историй о чудесах, происходивших по молитвам к святому Герасиму. Благодаря молитвенным обращениям к преподобному удалось исцелиться многим людям. Но Герасим Иорданский помогает не только во время болезней.

У Божьего Угодника, являющегося примером стойкости и смирения, просят:

  • о придании физических и моральных сил при попадании в тяжелые жизненные ситуации;
  • об указании истинного пути;
  • о помощи при выборе своего предназначения.

Преподобный, спасший жизнь льву, оказывает особое покровительство животным. Поэтому многие христиане обращаются к святому с просьбами об исцелении больных домашних животных.

Вера и искренние молитвы, обращенные к святому Угоднику, способны совершать чудеса, полностью изменяя жизнь человека.

герасим иорданский

Православные тексты

В церковнослужебном сборнике (минеи) среди текстов служб содержатся молитвословия, посвященные Герасиму Иорданскому. Среди них короткая молитва – кондак и церковный гимн – акафист.

Кондак

Возгоревся рачением горним, жестость пустыни Иордановы, паче всех мира сладких предпочел еси. Отонудуже повинуся тебе зверь даже до смерти отче, послушнее и жалостнее на гробе твоем скончася, прославльшу тя тако Богу: к Немуже моляся, и о нас отче Герасиме поминай.

Акафист

Кондак 1

Избранника Божия и чудотворца, Иордана насельника и хранителя, отшельником же образ и миряном, восхваляем тя, чтители твои, богоносе. Но яко имеяй дерзновение ко Господу, от враг, теснящих ны, защити, да зовем ти;

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

герасим иорданский

Икос 1

Ангел от человек был еси, преподобне, притек от земли к небесным. Ныне же со бесплотными радующася тя зря, ужасаюся и страхом зову ти от души сия:

Радуйся, Ликии божественный плоде;

Радуйся, Иордана нетленная славо.

Радуйся, добродетели друже истинный;

Радуйся, Христа моего служителю величайший.

Радуйся, яко вся отдал еси и приобрел Христа;

Радуйся, яко вся в тщету вменил еси Его ради.

Радуйся, яко удивишася ти ангели;

Радуйся, яко тебе и зверие почтоша.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 2

Видя мира сего тщету и житейских треволнений отрешився, богомудре, разумно прежним отцем подражал еси, ихже заповедем последуя, восхождения путь обрел еси, Герасиме. Сего ради и Владыце твоему, блаженне, любовию вопиял еси: Аллилуия.

герасим иорданский икона

Икос 2

Разум имый правый, ревностию дыша божественною, яко иный Антоний, святе Герасиме, собрания монашеская созвал еси, яко древле от Египта той. Мы же, к тебе взирающе, взываем от сердца сице:

Радуйся, столпе безмолвия;

Радуйся, чудо воздержания.

Радуйся, в монашеском житии велий;

Радуйся, изрядный сего защитниче.

Радуйся, Богу ничтоже предпочтый;

Радуйся, благочестно во имя Его подвизавыйся.

Радуйся, ангелов купножителю;

Радуйся, сил небесных сликовниче.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 3

Силою свыше оболкийся, блаженне, в пустыню удалился еси, и яко ниву благоплодну и добру сию показал еси, мудре, желающим царство Христово стяжати; темже Христу поем: Аллилуия.

герасим иорданский фото

Икос 3

Имый божественную ревность, Герасиме, в сердце твоем, и божественный свет, исполняяй е, восхождения творил еси непрестанно, и добрую куплю талантом содеяв, радовался еси, мы же, чудящеся, вопием ти разумно сицевая:

Радуйся, высото богомыслия;

Радуйся, смирения глубино.

Радуйся, безмолвия пламеню неусыпный;

Радуйся, воздержания правило вернейшее.

Радуйся, украшение монахов трезвящихся;

Радуйся, похвало подвижников добродетельных.

Радуйся, светлая преподобных красото;

Радуйся, славная святых доброто.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 4

Ревности Господни горящей в души твоей, Герасиме, соединился еси ангелом, и себе самаго сокровище священное Троицы показав, преподобне, возглашал еси с ними божественную песнь: Аллилуия.

Икос 4

Слышаша живущии во стране Иорданстей славу твою, и текоша в пустыню видети тя: мы же, славу твою у престола Вседержителева добре ведяще, молитвенно к тебе в пустыни жития нашего притекаем, хваляще тя пении таковыми:

Радуйся, мудрый стадоначальниче;

Радуйся, пастырю наш добрый.

Радуйся, монахов руководителю;

Радуйся, в подвизе сущих предстателю.

Радуйся, светило Иордана яснейшее;

Радуйся, лампадо пустыни пресветлая.

Радуйся, имже прославися Бог;

Радуйся, имже враг посрамися.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 5

Богоносец велий и славный иноков начальник всех приимаше радостно и яко светильник просвещаше поученьми своими, ведый вся, да достигнут Недостижимаго и ликующе возопиют: Аллилуия.

герасим иорданский

Икос 5

Видеша лицы пустынных отцев Герасима честнаго на Иордане, и яко Павла почитающе его и новаго Антония, тщащагося сих путем следовати, дивящеся вопияху сице:

Радуйся, звездо, божественную светлость являющая;

Радуйся, огню, тьму вражию отгоняющий.

Радуйся, яко попрал еси напасти диавольския;

Радуйся, яко смирил еси демонскую гордыню.

Радуйся, из глубины страстей воззвание;

Радуйся, омраченных злобою исправление.

Радуйся, стада твоего защитителю и избавителю;

Радуйся, ученик твоих наставниче и учителю.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 6

Прибежище божественное пустыню иорданскую ведый, тамо поспешил еси, жестоты ея и зноя никакоже убоявся, всемудре, но радуяся от сердца вопиял еси Спасу, поя: Аллилуия.

герасим иорданский спящий

Икос 6

Возсия твоея обители слава, юже на Иордане создал и распространил еси, треблаженне, подвизания ради в чистем житии: множества же неисчетная монахов в сей приял еси, иже, видяще подвиги твоя, взываху тебе таковая:

Радуйся, яко земная пременил еси в небесная;

Радуйся, яко от юности последовал еси Христу.

Радуйся, заповедей Христовых проповедниче;

Радуйся, отметающих их секиро преострая.

Радуйся, преданий пустыни сохранение;

Радуйся, всех сопротивных упразднение.

Радуйся, имже иноцы хвалятся;

Радуйся, имже мирстии возвышаются.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 7

Хотя ко источнику воды живыя приникнути, выну поучался еси в законе Господни, и сего ради непоколебим яко камень показался еси, и явился крепок во искушениих, и познался от отцев совершен, иже видяще льва, воду носяща, чудяхуся, вопиюще: Аллилуия.

герасим иорданский

Икос 7

Новый показал еси град пустыню Иорданскую, Герасиме, всечестный отче, ибо сию яко иную Фиваиду и Нитрию монахов исполнил еси, вопиющих ти ныне во царствии тако:

Радуйся, Евфимию единонравне;

Радуйся, Антонию единоревностне.

Радуйся, Онуфрию равночестне;

Радуйся, Пахомию равностоятельне.

Радуйся, яко Агафону подражал еси честному;

Радуйся, яко Паисию поревновал еси славному.

Радуйся, имый Арсениево горение;

Радуйся, подвизавыйся в Памвовом несмеянии.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 8

Насажденное при исходищих вод древо духа явился еси, богомудре, и сего ради иноцы, плоды неувядаемыя на тебе видяще, дивляхуся, поюще: Аллилуия.

герасим иорданский

Икос 8

Весь быв в вышних, пречудный, нижних же отдаляяся, отхождаше Герасим божественный, украшен добродетельми, от всех же любим и восхваляем сице:

Радуйся, пустыни дивный цвете;

Радуйся, в безводней источниче чудный.

Радуйся, освящение спасительное;

Радуйся, кадило богоприятное.

Радуйся, велий в подвизании;

Радуйся, болий в мудровании.

Радуйся, имже прелестник посрамися;

Радуйся, имже сатана низвержеся.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 9

Всякое естество человеческое удивися, богомудре, всесовершенно странному и чудесному: льва бо послушлива зряху вси и воду носяща, и всех подвизающа пети: Аллилуия.

герасим иорданский лицо

Икос 9

Подвизающимся избавитель в пустыни показался еси, Герасиме, и чудес исполнь, сердце бо твое храм Божий бе чист и присносветел, преподобне. Сего убо ради дивящеся, верно вопием ти:

Радуйся, лики иноческия обрадовавый;

Радуйся, на лучшее тех наставивый.

Радуйся, монахов божественное похваление;

Радуйся, верных непрестающее веселие.

Радуйся, яко победил еси диавольская шатания;

Радуйся, яко поразил еси того козни.

Радуйся, чтущих тя присная защито;

Радуйся, поминающим тя помоще известная.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 10

Создателя нашего и Спасителя, со преподобными на небесех пребывая, моли, отче, да милостивно презрит грехи наша: нас бо ради показася по нам человек, да избавит ны будущия геенны. Тем благодарно взываем Ему: Аллилуия.

герасим иорданский икона

Икос 10

Стена монашествующим на Иордане показался еси и всем к тебе притекающим, сего ради молися о нас, вельми чтущих тя и любовию воспевающих сице:

Радуйся, святых благоукрашение;

Радуйся, лика преподобных сопричастниче.

Радуйся, Илариона подобниче;

Радуйся, Харитона ревнителю.

Радуйся, Симеона юродиваго славо;

Радуйся, Иоанна постника сило.

Радуйся, божественнаго Кириака управителю;

Радуйся, святаго Никона ликование.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 11

Пению всегда прилежай и бдению непрестанну, ангелом уподобился еси, блаженне: Евфимию бо усопшу, душу его на небеса восходящую зрел еси, Господу же усердне со ангелы пел еси: Аллилуия.

герасим иорданский и лев

Икос 11

Свет сый в пустыни, просвещал еси ученики твоя во стране Иорданстей: вжигаяй бо огнь невещественный, наставлял еси к разуму божественному вся, мудре просвещая их, иже благодарно вопияху ти сия:

Радуйся, монахов слухи возвеселяяй;

Радуйся, сих множества к Богу приведый.

Радуйся, новоначальных в киновию приимавый;

Радуйся, усовершившихся в пустыню отсылавый.

Радуйся, подвижников священная сладосте;

Радуйся, иноков небесная радосте.

Радуйся, имже похваляются благоговейнии;

Радуйся, имже охраняются целомудрии.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 12

Радуяся, преподобне, подвизался еси во мнозем безмолвии со отцы богоносными, удаляяся в пустыню времене ради поста и вкупе со всеми поя: Аллилуия.

герасим иорданский новая икона

Икос 12

Поеши ныне со ангелы на небеси, яко некогда на земли с человеки, трисвятую песнь Богу, егоже, славне Герасиме, всегда моли о нас, чтущих тя и славящих песньми сицевыми:

Радуйся, ходатаю нашего спасения;

Радуйся, церкве славо и благоухание.

Радуйся, православных стено и ограждение;

Радуйся, христианом великий наставниче.

Радуйся, любве сугубыя сокровище;

Радуйся, теплый наш предстателю.

Радуйся, соблюдаяй ны в час смертный;

Радуйся, непостыдный о нас молитвенниче.

Радуйся, преподобне Герасиме, всепочитаемый пустынножителю.

Кондак 13

О всечестный отче Герасиме, монахов светлосте, Христа моего служителю! Приими моление сие малое и твоими к Богу молитвами от всякия избави напасти всех вопиющих тому: Аллилуия.

Этот кондак читается трижды, и затем снова 1-й икос и 1-й кондак.

Поделиться
Отправить
Класснуть
Вотсапнуть
Запинить
Помогла статья? Оцените её
(Пока оценок нет)
Загрузка...
Добавить комментарий

Adblock
detector